Türkiye’de Covid-19 Yeni Koronavirüs Hastalığı Vakasının Ortaya Çıktığı ve Yayılmaya Başladığı İlk Günlerde Yayınlanan Kamu Spotu ve Reklamların İzleyici Üzerindeki Etkisi

Author:

Number of pages:
351-389
Language:
Türkçe
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 6

1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan’da ortaya çıkıp hemen hemen tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını, sadece bir sağlık sorunu olarak kalmayıp sosyal, ekonomik, siyasi, dini ve kültürel birçok alanda çağımızın en büyük küresel sorunu haline gelmiştir. 11 Mart 2020 günü koronavirüsün tespit edildiği ülkeler arasına Türkiye de katılmış ve o tarihten itibaren virüs salgını ile mücadele etmek adına pek çok tedbir alınmıştır. Alınan tedbirlerin yanı sıra başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere bir çok resmi kurum iletişim çalışmalarına başlamıştır. Gerek geleneksel gerekse sosyal medyada kamu spotları yayınlanmaya başlamış, bunu bazı marka ve işletmelerin yaptığı reklamlar izlemiştir. Bu çalışma kapsamında, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğünün resmi olarak açıklandığı tarih olan 11 Mart 2020 tarihi ile 7 Nisan 2020 tarihleri arasında yayınlanan kamu spotları ve reklamların izleyici üzerindeki etkisi saptanmaya çalışılmıştır. Amaç, izleyicilerin ilk tepkilerini krizin patlat verdiği ilk günlerde sıcağı sıcağına tespit etmek olduğundan googleforms üzerinden tasarlanan anket, 2-7 Nisan 2020 tarihleri arasında online olarak gerçekleştirilmiştir. Aynı nedenle örnekleme sürecinde kolayda örnekleme yöntemi kullanılmış ve anketin gerçekleştrildiği son gün olan 7 Nisan’da katılımcı sayısı 263 olarak tespit edilmiştir. Çalışma, Mersin Üniveristesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulu tarafından incelenmiş ve 26/08/2020-36 etik kurul karar toplantı tarihi ve karar no ile etik yönden uygun bulunmuştur. Verilerin analizinde nonparametrik yöntemler kullanılmıştır. Analiz sonucunda izleyicilerin kamu spotu ve reklamları izledikten sonra hissettikleri duyguların çoğunlukla olumsuz olduğu ancak bu kamu spotları ve reklamlara yönelik düşünce ve tutumlarının olumlu olduğu sonucuna varılmıştır.

Keywords


During the first human cases of COVID-19 were identified in Wuhan, China in December, the pandemic has become the biggest global problem of our time that affects the social, economic, political, religious, and cultural life of all humanity. Since the date, March 11, 2020, the first case in Turkey reported by the minister of the ministry of health of Turkish Rebuplic, to fight against Covid-19, on the side of communication, public service announcements have started to be broadcast on both traditional and social media. After a while, businesses and brands started to advertise that themed Covid-19. In this study, the rational, emotional effects of these public service announcements, and advertisements, which had aired between the dates March 11 and April, 7 and the attitudes of audiences toward these, had determined. A questionnaire was designed on google forms. Because the aim is to find out the first responses of audiences just after the occasion, at the beginning of the Covid-19 pandemic crisis, the questionnaire had conducted online between the dates April 2 and April 7. Because of the same reason, convenience sampling had used in the sampling procedure. At the end of the last day, the number of participants reached 263. As a result of the analysis, it was concluded that the emotions of audiences after watching the public spots and advertisements to the viewers were negative but the thoughts and attitudes of the participants were generally positive about such public spots and advertisements.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 620
Number of downloads 646

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.