İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİ İÇİN TASARLANAN MESLEKİ GELİŞİM PROGRAMLARININ YÖNTEMLERİ ÜZERİNE BİR DERLEME: YÜZ-YÜZE, ÇEVRİMİÇİ VE KARMA PROGRAMLAR

Author:

Number of pages:
97-106
Language:
Year-Number:
2018-Volume 13 Issue 27

Lisans eğitimini tamamlamak ve sonrasında alınan öğretmenlik diploması mesleki anlamda öğrenimin sona erdiği anlamına gelmemektedir. Eğitim felsefelerindeki değişim ve teknolojik gelişmeler, sürekli mesleki gelişimi gerekli hale getirmektedir. Mesleki gelişim programları, öğretmenlik bilgisi, sınıf içi davranışlar ve öğretim becerilerini geliştirmesi bakımından öğretmenler için son derece önem taşımaktadır. Başka bir deyişle, öğretmenlerin, öğretmenlik mesleğinin gerekliliklerini daha iyi karşılayabilmeleri için alan bilgilerini sürekli geliştirmeleri gerekmektedir. 21.yüzyıl, yaşam boyu öğrenmeyi zorunlu kılan bir çağ olarak tanımlanabilir; bu da demek oluyor ki, öğretmenler için öğrenim süreci asla bitmemektedir. Mesleki öğrenim ve gelişimi desteklemek amacıyla çalıştaylar, kurslar, seminerler ve paneller düzenlenebilmektedir. Öğretmenlerin mesleki eğitim ihtiyaçlarına yönelik olarak belirli bir eğitim içeriği belirlenip, çeşitli yöntemlerle bu eğitim gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemler, yüz-yüze, çevrimiçi ve karma şekilde olabilir. Bu çalışmada ise, bu üç yöntemin tanımları yapılmış, artı ve eksi yönleri belirlenmiş ve alan yazını ile ilgili çalışmaların bulgularına dayanarak bahsi geçen bu yöntemlerin kullanılabilirliği ve etkililiği tartışılmıştır. Bu doğrultuda, İngilizce öğretmenliği lisans ve lisansüstü programlarıyla ilgili çıkarımlar ve önerilerde bulunulmuştur.

Keywords


Completing the bachelor degree and getting a teacher certificate does not simply mean that professional learning has ended. The improvements in educational philosophies and technological advancements entail a continuous professional development. Professional development programs are of crucial importance for teachers in terms of expanding current teacher knowledge, improving in-class behaviors and teaching skills. That is to say, the teachers act as both teaching agents and researchers who are in pursuit of acquiring field knowledge for meeting the profession’s requirements. The 21st century can be recognized as an age which calls for life-long learning; that is, learning is a never-ending process for teachers. In order to promote professional learning and development, in-service teacher training activities including workshops, specialized courses, seminars, and panels could be organized. A specific content is defined in accordance with the professional needs of the teachers and conducted through adopting the delivery methods: face-to-face, online and blended. This current study presents the definitions of these three methods, identifies pros and cons, and discusses their usability and effectiveness considering the teachers in this current century by drawing mainly on the literature and research findings. Accordingly, some pedagogical implications regarding undergraduate (BA) and post-graduate programs (MA and Ph.D) designed for teachers of English are described.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,153
Number of downloads 565

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.