Matematik Öğretmeni Adaylarının Bağlam Temelli Olan ve Olmayan Problemlere İlişkin Başarı Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından Karşılaştırılması

Author:

Number of pages:
433-460
Language:
Year-Number:
2018-Volume 13 Issue 27

Bu çalışmanın amacı matematik öğretmeni adaylarının bağlam temelli olan ve olmayan problemlere ilişkin başarı düzeylerini cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenleri açısından karşılaştırarak farklılığı ortaya koymaktır. Ayrıca bu çalışmada matematik öğretmeni adaylarının ilgili problemler hakkındaki görüşleri incelenmiştir. Araştırma nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı açıklayıcı karma desende tasarlanmıştır. Nicel boyutta tarama yöntemi, nitel boyutta ise fenomenolojik çalışma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda, 125 matematik öğretmeni adayına bağlam temelli olan ve olmayan problemlerden oluşan iki ayrı test uygulanmıştır. Nitel boyutta ise aynı örneklem grubuna yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Nicel verilerin analizinde frekans, yüzde, Cohen’s d, Cohens’s f, t-testi ve tek yönlü varyans analizi, nitel verilerinin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmanın nicel analizleri sonucunda, matematik öğretmeni adaylarının bağlam temelli problemlere ilişkin başarıları, bağlam temelli olmayan problemlere ait başarılarından yüksek çıkmıştır. Bu test puanları arasındaki farklılık anlamlı çıkarken bağlam temelli olan ve olmayan testlere ait puanlar cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Sınıf düzeyi değişkenine göre ise bağlam temelli olan ve olmayan testlere ait puanlar arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Nitel verilerin analizi neticesinde ise matematik öğretmeni adaylarının bağlam temelli problemleri kolay ve anlaşılır buldukları, günlük yaşam ile ilişki kurmada faydalı gördükleri ve bağlam temelli olan ve olmayan problemleri ayırt etmede bazı eksiklikler/sorunlar yaşadıkları belirlenmiştir.

Keywords


The aim of the study was to compare the levels of achievement of mathematics teacher candidates in terms of context-based and non-contextual problems in terms of gender and class-level variables. The exploratory design of mixed method, which includes both quantitative and qualitative methods, was used in the study. The survey method was used in the quantitative dimension of the study. In qualitative dimension, phenomenological design which is one of the qualitative research designs is used. In the quantitative dimension of the research, two different tests consisting of context-based and non-contextual problems were applied to 125 mathematics teacher candidates. In the qualitative dimension, a structured interview form was applied to the same sample group. Frequency, percentage, Cohen’s d, Cohen’s f, t-test and one-way analysis of variance were used for the analysis of quantitative data and content analysis methods were used for analysis of qualitative data. As a result of the quantitative analysis of the study, it has been found that the students' achievement in solving context - based problems is higher than the achievement in solving non - context - based problems. While the difference between these test scores was significant, the scores of the context-based and non-contextual tests showed no significant difference according to the gender variable. A significant difference was found between the scores of the context-based and non-context-based tests according to the class-level variable. As a result of the analysis of qualitative data, it was found that participants found the context-based problems easy and clear, they found it useful in establishing relationships with daily life, and had some problems in distinguishing between non-contextual and non-contextual problems.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 811
Number of downloads 493

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.