Öğretmen Adayları İle Öğretim Üyeleri Arasındaki İletişimin İncelenmesi (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve Bulgaristan Trakia Üniversitesi Örneği)

Author:

Number of pages:
1587-1608
Language:
Year-Number:
2015-Volume 10 Issue 11

Bu çalışmanın amacı öğretmen adayları ile öğretim üyeleri arasındaki iletişimin ne düzeyde olduğu ve bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırmanın örneklemini 2014-2015 akademik yılında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğrenimine devam eden 351 ve Bulgaristan Trakia Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğrenimine devam eden 203 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Karagöz ve Kösterelioğlu (2008) tarafından geliştirilen “İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma var olan durumu belirlemeye yönelik olduğu için tarama modeline uygun olarak düzenlenmiştir. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğrenim gören öğretmen adaylarının öğretim üyelerinin iletişim becerileri ile ilgili algıları genel ortalama puanlarına göre göreceli olarak orta düzeyde; saygı, ifade becerisi, değer, motivasyon ve demokratik tutum alt boyutlarına göre göreceli olarak yüksek düzeyde; engeller alt boyutuna göre göreceli olarak çok düşük düzeydedir. Öğretmen adaylarının öğretim üyelerinin iletişim becerileri ile ilgili algıları bölüm ve sınıf değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterirken; cinsiyet, yaş ve medeni duruma göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Bulgaristan Trakia Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğrenim gören öğretmen adaylarının öğretim üyelerinin iletişim becerileri ile ilgili algıları genel ortalama, saygı, ifade becerisi, değer, motivasyon ve demokratik tutum alt boyutlarına göre göreceli olarak yüksek düzeyde; engeller alt boyutuna göre göreceli olarak düşük düzeydedir. Öğretmen adaylarının öğretim üyelerinin iletişim becerileri ile ilgili algıları cinsiyet ve sınıf değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterirken; bölüm, yaş ve medeni duruma göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

Keywords


This study aims to determine the level of the communication between lecturers and teacher candidates and to understand whether the communication level changes according to some variables.The sample consists of 351 teacher candidates who study at the İstanbul Sabahattin Zaim University Education Faculty in 2014-2015 academic year and 203 teacher candidates who study at Bulgaria Trakia University Education Faculty (total 554). “Communication Skills Rating Scale” developed by Karagöz ve Kösterelioğlu (2008) is used as the data collection tool. The research is organized according to survey model since it aims to determine the existing conditions. The perceptions of Sabahattin Zaim University students about lecturer communication skills are relatively moderate compared to the overall average scores, in subscales respect, expression skills, values, motivation and democratic attitudes relatively high and in subscale barriers relatively very low. The perceptions of students about lecturer communication skills showed a significant difference in department and class variables and it doesn’t show significant difference in gender, age and marital status variable. The perceptions of Trakia University students about lecturer communication skills are relatively high in general average, respect, expression skills, values, motivation and democratic attitudes and in subscale barriers relatively low. The perceptions of students about lecturer communication skills showed a significant difference in gender and class variables and it doesn’t show significant difference in department, age and marital status variable.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 628
Number of downloads 364

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.