TÜRKİYEDE TURİZM SEKTÖRÜNDE KADIN İSTİHDAMI, KARŞILAN SORUNLAR, CAM TAVAN SENDROMUNUN TURİZM DE ÇALIŞAN KADIN İŞGÜCÜNE ETKİSİ

Author:

Number of pages:
179-191
Language:
Year-Number:
2019-Volume 14 Issue 2

İkinci Dünya Savaşından sonra dünya çapında bireylerin gelirinde gözle görülür bir artış olmuştur. Gelir artışı; buna bağlı orantıyla daha çok çalışmayı, çalışma şartlarının yoruculuğunu ve çalışma hayatının yorgunluğunu da beraberinde getirmiştir. Bu faktörler ve ekolojik unsurlar, kişinin dinlenme ihtiyacı hissetmesi, kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması, teknolojinin ilerlemesi, turizmin gelişmesinde etkili olmuştur. Nitekim bu gelişmeler her yıl gitgide yükselen, büyüyen bir durum arz etmiştir. Her geçen yıl turist sayısı artmış; artan turist sayısı ise uluslararası turizm gelirlerinin büyümesine neden olmuştur. Dünya ölçeğinde turizm hareketi sürekli artan bir trenddedir. Dünya Turizm Örgütünün (WTO) verilerine göre 2000 yılında 673 milyon turist turizm hareketine katılırken, söz konusu katılım 2010 ‘da 1.046 milyona yükselmiştir. Örgütün tahminlerine göre, küresel ölçekte turizm hareketine katılan insan sayısı 2020 yılında 1.602 kişiye yükselecektir. Bu hareketliliğe paralel olarak, 2020 yılında yaklaşık 2 trilyon dolar uluslararası turizm geliri elde edileceği tahmini yapılmaktadır.( www.unwto.org, 23.03.2011) Turizmin gelişmesi ve turizme yapılan yatırımların sayısının çoğalması gittikçe büyüyen bir istihdam potansiyeline işaret etmektedir. Turizmin pek çok destinasyonunda mevsimsel istihdamın tercih edilmesi, iş imkânları bağlamında özellikle iki gruba fırsatlar sunmaktadır; Kadınlar ve gençler. Bu çalışmanın amacı; gittikçe büyüyen bir trend arz eden ve ülkelerin ekonomilerinde bacasız sanayi olarak adlandırılan, hizmet sektörünün yıldızı olan turizm sektöründe; istihdam ve özellikle kadın istihdamı üzerinde durulacaktır. Kadın istihdamında karşılaşılan sorunlar ve özellikle cam tavan sendromu literatür taraması ile incelenecektir.

Keywords


After the Second World War, there has been a significant increase in the income of individuals worldwide. The increase in income has proportionally brought about more work, tiring working conditions and the fatigue of the working life. These factors along with ecological components, employees’ need for rest, the spread of mass media, and the advancement of technology have been influential in the development of tourism. As a matter of fact, these developments have been growing and growing every year. The number of tourists has increased every year giving rise to increased international tourism revenues. Tourism movement on a world scale is in an ever increasing trend. According to the data of the World Tourism Organization (UNWTO), 673 million people participated in the tourism movement in 2000, while the said participation increased to 1.046 million in 2010. According to the estimates of the same Organization, the number of people participating in the tourism movement on a global scale will increase to 1.602 million in 2020. In parallel with this mobility, it has been estimated that approximately 2 trillion dollars of international tourism income will be generated in 2020 (www.unwto.org, 23.03.2011). The growth of tourism and the increase in the number of investments in tourism point to a growing employment potential. The choice of seasonal employment in many destinations of tourism offers opportunities especially for two groups in terms of job opportunities; women and young people. The aim of this study was to focus on employment and especially female employment in the tourism sector, which is an ever growing trend, called smokeless industry in economies of countries, and which is the star of service sector. Problems in female employment and especially glass ceiling syndrome have been examined through literature review.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,140
Number of downloads 578

Share

Turkish Studies-Social Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.