Binalarda Enerji Verimliliği Sağlanması İçin Kablosuz Algılayıcı Ağı, Çok Boyutlu Veri Ambarı, Karar Destek Yazılımı ve Ağlı Gömülü Donanımlardan Oluşan Sistemin Araştırılması, Geliştirilmesi ve Doğrulanması

Author:

Number of pages:
345-360
Language:
Turkish
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 3

Bu çalışmada, TÜBİTAK Teydeb 1501 Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı çerçevesinde 2014-2018 yılları arasında yürütülmüş 3140107 proje numaralı "Binalarda Enerji Verimliliği için Gerekli Algılayıcıların Özgün Olarak Geliştirilmesi Projesi" kapsamında binaların enerji verimliliğinin arttırılması hedefi için gerekli olan ağlı gömülü teknolojileri içeren 12 farklı tipte özgün olarak geliştirilmiş sensör ve kontrol ünitesi, bunlara ait gömülü yazılımlar, kablosuz haberleşme protokolü, çok boyutlu veri ambarı, yapay zeka tabanlı akıllı kontrol algoritmalarından oluşan enerji optimizasyon yazılımı ve grafiksel kullanıcı ara yüzlerinden meydana gelen entegre Enerji Optimizasyon Sistemi (EOS) ele alınmıştır. Bu çalışmaya konu olan “EOS Enerji Optimizasyon Sistemi” açık ve genişletilebilir bilgi alışverişi ile birlikte yenilikçi bir entegre veri toplama ve bina yönetim sistemi olarak ortaya konmuş, veri ambarı, veri madenciliği, akıllı kontrol ve web hizmeti teknolojilerini kullanarak enerji performans izleme ve optimizasyonunun gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Geliştirilen sistem Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Yerleşkesi Teknoloji Merkezi (TEKMER) içinde yer alan EOS Sürdürülebilir Enerji Çözümleri A.Ş. firmasına ait ofis ve laboratuvar alanlarında konuşlandırılarak test edilmiş ve enerji verimlilik seviyeleri ölçülmüştür. Geliştirilen sistem kablosuz donanımlar ve yapay zekâ algoritmalarından oluşan yazılım yardımı ile ısıtma/soğutma sistemleri, ışıklandırma, ev gereçleri gibi enerji harcayan bina sistemlerini optimize ederek binaların toplam enerji kullanımını maliyet etkin bir şekilde düşürmektedir. EOS eski, yeni ve farklı kulanım amaçlarına sahip binalarda uygulanabilmektedir. Yapılan testler sonucunda geliştirilen sistemin farklı mevsimsel koşullar altında en düşük %30,23 ile en yüksek %41,27 aralığında enerji verimliliği sağladığı kayıt altına alınmıştır.

Keywords


In this work, a cost effective building energy optimization system consisting of 12 different wireless network embedded sensors, control units (actuators), wireless communication protocol, multi-dimensional data warehouse, graphical user interfaces and energy optimization software with artificial intelligence based control algorithms is examined. The research and development activity is carried within the “Indigenous Sensor Development for Energy Efficient Buildings” research project which is supported by “The Scientific and Research Council of Turkey” (TÜBİTAK) - Teydeb 1501 Industry Research and Development Projects programme between 2014 and 2018. The “EOS Energy Optimization System”, which is subject to this research, reduces the total energy use of buildings through optimisation of energy-consuming building systems such as heating, cooling, lighting systems and home/office appliances with the support of an integrated system consisting of artificial intelligence based software and wireless hardware. The developed system has been tested, and energy efficiency levels were measured at the Boğaziçi University North Campus Technology Center (TEKMER), EOS Sustainable Energy Solutions A.Ş. firm's office and laboratory areas between the years 2014-2018. It has been recorded that the system provides energy efficiency levels between the lowest 30,23% - the highest 41,27% under different seasonal and occupancy conditions. The developed system can be deployed to all types of historical and new buildings to reduce energy consumption.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 648
Number of downloads 378

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.